Assemblea: Salvem l’alzina i les casetes d’Encarnació — 3/04/2019


1. Activitats i accions

Valoració de la festa de la primavera (31/03). La valoració és molt positiva, com totes les activitats que s’han fet fins ara a l’alzina, que tenen una empremta pròpia i una bona participació de les persones del barri.

Cadena humana per regar l’alzina (7/04). S’explica la performance prevista, que consisteix a fer una cadena humana des de la font de la plaça de la Virreina amb tot tipus de recipients per regar (regadores, cubells, cassoles, ampolles…) que no siguin pesants, fins al carrer Manrique de Lara. Es diu també de portar aigua des d’altres fonts properes. Allà s’abocarà tot en dos cubells grans i després algunes persones aniran regant el jardí i l’alzina amb galledes petites, tenint cura de no crear cap bassal. Es disposa de 4 escales per poder posar al davant del mur i des de les quals enfilar-se per poder regar. Aquesta acció es filmarà en vídeo per fer-ne difusió. A més a més, si no plou, es muntaran els plafons de la campanya ‘5 punts x 5 barris’ de la plataforma unitària contra l’especulació. Hi haurà un vermut popular i s’ha quedat a les 10h per muntar i preparar l’acció.

Convocatòria d’art urbà (14/04). Fins dimecres vinent no sabrem el nombre d’artistes participants, que fan la inscripció a través del correu d’Activitats, per això el proper dia caldrà completar el llistat de materials (de donació, préstec i compra): 2 bidons de pintura blanca de 15L, 3-4 rodets i escombres-extensors, cartró per al terra, pintura i esprais de colors. Es reservarà una part de la paret per a la proposta de l’assemblea i la resta es distribuirà de forma que els/les artistes puguin disposar de prou espai per als seus murals. Hi haurà un dinar popular i en principi es mirarà de fer una paella. S’acorda que es farà tot en un únic dia, començant ben d’hora per pintar el blanc de la paret i que aquesta estigui seca quan arribin els/les artistes.

En els cas de la cadena per regar l’alzina i de la convocatòria d’art urbà, s’està fent molta difusió per les xarxes i el web.

Taller de pancartes. Es fa la proposta doble d’encarregar banderoles grans per als balcons i de fer nosaltres un taller de pancartes a mà. A mesura que es tinguin les banderoles i les pancartes, es demanarà el permís a les cases per poder-les penjar. S’obre un debat sobre els lemes de les pancartes, que s’acorda que hauran de ser diversos, i es fa un primer llistat de consignes que s’acabaran de discutir i decidir a la propera assemblea (hi ha un lema general i un conjunt de reivindicacions concretes).

OBRIU LA PORTA: A la transformació del barri

A protegir el patrimoni natural i arquitectònic

A crear més espai públic

A una ciutat sense contaminació

A una ciutat verda i saludable

A l’escola bressol pública que ens fa falta

A les casetes i l’alzina pels veïns i les veïnes

Per fer els equipaments que necessitem

Per fer fora els especuladors 

Per lluitar contra la gentrificació

Per imaginar possibilitats de canvi.


2. Catalogació, expropiació i legal

Valoració de la catalogació de l’alzina (29/03). Es viu positivament la presència dels veïns i veïnes al plenari i que fem visibles les nostres reivindicacions, i s’explica l’argumentari de l’equip de govern municipal i dels diferents partits. Tots els partits van votar a favor de la catalogació, excepte el PP, que es va abstenir. És una fita important, però caldrà continuar perquè es produeixin les properes passes que han de permetre que es recuperi tot l’espai per al barri.

MPGM. Diversos membres del col·lectiu han elaborat una estratègia comunicativa a seguir des d’ara fins a l’aprovació de la Modificació del Pla General Metropolità, sobretot a través de les xarxes socials i que té com a objectiu reforçar el suport polític, ciutadà i popular a la proposta. Els missatges previstos recullen les múltiples dimensions de la nostra lluita.La modificació del pla s’ha d’aprovar en la propera reunió de la comissió d’Ecologia, urbanisme i mobilitat, prevista per al 15 d’abril. Una arquitecta explica que la modificació del pla està relacionada amb les necessitats de planejament urbanístic de les ciutats i la qualificació dels espais, així com que aquesta previsió es fa amb independència de la titularitat d’aquests espais. Una persona del Jardí del Silenci ens recorda els obstacles i la resistència que han viscut en aquell cas. Hi ha prevista una reunió amb el regidor del districte, Eloi Badia, i el seu equip aquesta mateixa setmana per abordar la proposta de MPGM.

Reunions amb partits i suport a les votacions. S’han mantingut més reunions, incloent-hi amb partits que encara no han pres la decisió final sobre el que votaran.  Per part nostra, es van recordar tots els arguments de la plataforma ‘Salvem l’alzina i les casetes’. Hi ha properes reunions fixades, i falta concretar-ne d’altres.

Textos entrats a les administracions i justícia. S’ha creat un repositori per tenir reunits tots els textos que s’han presentat fins ara. Es recorda la importància de les signatures entrades a l’Ajuntament. També que estem esperant la resposta de les instàncies demanant la protecció i cura del jardí i l’enretirament de l’amiant que hem presentat a Parcs i Jardins, Bombers i Residus, entre d’altres. La jutgessa ha incorporat el text presentat per les veïnes al procediment i estem pendents de la seva valoració.

3. Altres informacions i propostes

Economia. Es comunica l’estat de comptes després de les activitats realitzades, que ens dona marge per poder planificar i destinar pressupost a les properes accions.

4. Torn obert

Pou d’aigües freàtiques. S’estudiarà la importància de preservar el pou d’aigües freàtiques de la finca, la seva història i el paper que fa a la ciutat.