Acta assemblea Salvem l’alzina i les casetes d’Encarnació (10/03/2021)

Comencem a les 19.10.

1. Valoració de la trobada de la taula de negociació. 

El districte ens explica el seu calendari: entrada al jardí a l’abril un cop assegurat l’espai per part de l’Ajuntament. Proposen que sigui un espai del tot obert, sense mur ni reixa: tenen previst la presència d’educadors socials que vetllarien per evitar actes incívics (gossos, soroll, brutícia…). Assumeixen la responsabilitat de cara a possibles conflictes amb veïnat. Tot el mur va fora, així com l’entrada del pàrquing i el que queda de teulada. Nosaltres vam demanar una presa de llum i una d’aigua: a la primera no hi posen pegues, la de l’aigua no la tenen tan clara (al·leguen dificultats, que esperem que se solucionin). A l’assemblea hi ha veus que parlen de conservar part del mur (valor històric), de mantenir la caseta del vigilant; temes que ens agradaria que sortissin en les pròximes trobades amb el districte.

L’associació gestionaria l’espai de manera provisional a través d’un conveni fins que l’espai passi a la seva situació definitiva, prèvia aprovació de la Generalitat. En aquest conveni s’ha d’especificar les activitats que es portaran a terme. Això requereix que ens constituïm en associació (punt 2).

Un cop siguem a dins, a l’abril, queda pendent el procés participatiu, les bases del concurs del projecte i la realització de les obres (no en aquest mandat). Sobre el pp (procés participatiu) vam recalcar que no volíem que se seguissin els procediments habituals sinó encarregar-lo a un dels col·lectius externs que altres vegades se n’han fet càrrec. No hi veuen cap inconvenient. La tria es faria aquesta tardor, el pp es faria el 2022, i la redacció del projecte s’acabaria dins del 2022.

Tema de l’habitatge dotacional: van ser taxatius perquè contradir-lo vol dir denúncia per malversació de fons. Tenien una reunió sobre aquest tema amb l’Associació l’Alzina de Gràcia però en desconeixem el resultat.

2. Passes per constituir l’associació: 

Es necessita uns càrrecs (president, secretari i tresorer) i uns estatuts. Es pot especificar que les decisions sortiran sempre de l’assemblea per evitar derives personalistes o autoritàries. Tot i així hi ha qui lamenta convertir una assemblea de carrer en una associació: potser aniria bé facilitar la incorporació de socis de la manera més fàcil possible. Però també hi ha qui ho veu com un procés burocràtic que no ens farà canviar el funcionament, i que fins i tot podem aprofitar per buscar subvencions, ajudes, etc. En l’aspecte econòmic cal fer declaracions, a final d’any, però està clar que no tindrem beneficis. Hi ha dubtes de fins on arriba la responsabilitat de l’associació dins de l’espai en actes, convocatòries, gestió del jardí… tot depèn del conveni que se signi? tot ha d’aparèìxer als estatuts? 

Algú amb experiència en la formació d’associacions creu que el millor és fer uns estatuts al més simples possibles com a millor mètode d’evitar problemes. Estrictament funcionals: evitar definicions i descripció de trajectòries.

Un altre tema important: el nom. Que no se solapi amb altres existents per evitar disputes. Hi ha qui pensa que posar “Salvem l’Alzina i les casetes d’Encarnació” pot quedar desfasat, ja que l’alzina ja està salvada. “El jardí de l’alzina i les casetes”, una altra proposta. Ho pensem i ho decidim aviat, però no ens hauria d’impedir convocar cap acte. Es pot fer una padlet per abocar-hi una tempesta d’idees, en seguim parlant i ho decidirem en assemblea.

https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Constitucio-duna-associacio

3. Projecte d’activitats: 

Les primeres seran condicionar l’espai després de l’entrada de l’ajuntament. Suposem que un cop a dins s’hi incorporarà més gent i es crearan dinàmiques interessants; i esperem que no ens limitin gaire l’aforament pel tema sanitari. La compra d’eines i material és un altre tema que es veurà en el seu moment, però cal vetllar per la mínima despesa amb el màxim de qualitat.

4. Maquetes: 

com que la presentació de projectes per al concurs trigarà més d’un any no sembla que corri pressa la confecció de maquetes per a l’espai. Ho deixem per a més endavant.

5. Contacte amb BTV: 

ens demanaven una valoració de la trobada amb l’ajuntament, en poques paraules els hem dit que bàsicament estem satisfets amb la reunió perquè hi podrem entrar aviat i perquè se’ns confirma la gestió del verd. La construcció dels pisos dotacionals no presenta cap problema per a nosaltres, sempre que es respecti al màxim el verd.

6. Torn obert:

L’Ajuntament ha parlat amb la veïna del número 19 sobre els incidents de la setmana passada.

La pròxima assemblea serà dimecres vinent, dia 17, i presencial sota l’alzina.