Acta de l’assemblea del dimecres 19 de desembre de 2018

Inici a les 19.15 h i durada aproximada de dues hores

QÜESTIONS D’EFECTE MÉS IMMEDIAT:

És urgent recobrir les zones malmeses del jardí, les que van patir les cales. També estaria bé involucrar-nos, tots els que puguem, en la preparació i el desenvolupament de la Fira d’autoedició que es farà aquest dissabte 22 de desembre, d’11 a 17 h, al jardí. Per tant:

  • Per habilitar el jardí abans de la Fira, es convoca i una jornada de treball durant tot el dijous dia 20, a partir de les 10 h.
  • Divendres a partir de les 17 h, quedem per començar els preparatius de la Fira. S’anirà a buscar les taules i es prepararan la barra i les parades.
  • Dissabte a les 9 del matí, quedem per continuar els preparatius, ja que a les 10 arriben els col·lectius i artistes i a les 11 comença la Fira.
  • El mateix matí de dissabte, a les 10 h, farem una encartellada pel barri.
  • Per al tema de la barra del bar, cal posar-se en contacte amb la persona organitza els torns.

D’altra banda, els companys que fan les pernoctacions ens demanen a la resta que durant els dies de Nadal no descuidem la presencia física a l’espai.

DESENVOLUPAMENT DE L’ASSEMBLEA:

Només començar, i com que una persona ens està gravant, hi ha qui manifesta que no volen que se’ls gravi. Un company ens el presenta, és qui ha començat a fer el documental aquest matí.

Es torna a recordar que cal fer un ús conscient i respectuós amb les sensibilitats de tot el grup de WhatsApp, i només per compartir temes sobre l’alzina. Aquesta setmana alguns debats s’han allargat, s’han polititzat…

Temes prioritaris:

Comencem parlant de les dues reunions mantingudes amb l’Ajuntament: dijous dia 13 per part de la comissió Legal i divendres 14 amb representants d’altres comissions també. Es recorda que van tenir lloc abans que es fes públic el tema de la moratòria de llicències i el de la revisió del catàleg.

Companys de Legal ens INFORMEN que la primera reunió va ser amb els serveis jurídics de Parcs i Jardins i del Districte, va ser una reunió tècnica. Hi havia representants del Districte i d’ecologia urbana. En general, es van reafirmar a dir que tècnicament s’havien tramitat correctament totes les llicències, segons la legislació i els procediments vigents. Si l’arbre està en procés de catalogació, això aturaria la llicència de tala? Està en estudi, per part dels serveis jurídics de l’Ajuntament, tot i que per part nostra interpretem que tant l’Ajuntament com la Generalitat podrien aturar qualsevol actuació sobre protecció d’un arbre en procés de catalogació. Un cop catalogat, en cap cas es podria talar, perquè ho prohibeix un decret de la Generalitat. Els tècnics de l’Ajuntament, però, s’aferren a dir que no està clar i ens donaran resposta quan ho hagin aclarit. 

De la segona reunió, ens INFORMEN els de Legal i també els de Comunicació, que llegeixen un resum que tenen escrit. En aquesta ja hi havia Eloi Badia. Seguim parlant de l’arbre: en el procediment de catalogació, cal informar la propietat, que podria fer les seves al·legacions, si bé no aturar el procés. Això estava pendent encara a data de la reunió amb els juristes. La catalogació que està en marxa és la d’arbre d’interès local. També s’ha demanat la d’arbre monumental a la Generalitat. Les cales de les arrels que es van fer el dia 11 eren de cara a la protecció de l’alzina i per tant la consegüent modificació del projecte: per rebaixar el volum edificable, treure places de pàrquing o el que sigui. Els representants del Districte manifesten tota l’estona la voluntat de salvar l’alzina.

Pel que fa a la moratòria de llicències a Gràcia, el Districte va dir que podria afectar a la situació en el sentit que els propietaris podrien saltar-se l’acord verbal actual, però ho veuen poc probable. Esmentem a l’assemblea la possibilitat que arribi un desallotjament aviat. Cal no oblidar que fins ara tot penja de la bona voluntat de la propietat, perquè la llicència vigent està. També es menciona tot el contrari, l’escenari d’una ocupació a llarg termini (10 mesos, un any), que també representaria un gran repte.

Algú pregunta aquesta llicència quin termini té per fer-se efectiva, i ens INFORMEN que, segons l’advocat de Legal, el dia d’inici de l’enderroc hi havia un paper que estava caducat, amb la qual cosa ell troba que l’enderroc va ser il·legal, i que amb això “s’ha acaba el bròquil”, mentre que altres membres de la comissió no són tan optimistes. El que està clar és que exploraran les vies obertes amb això…

Aquest tema de la suspensió de llicències durant un any, algú remarca que està clar que és una victòria, i que podria portar a un “carreró sense sortida” als propietaris d’Encarnació… Una altra cosa és que els efectes pràctics, generals, de la moratòria potser no seran gaire rellevants, perquè la norma sobre del 30% d’habitatge públic que s’ha de posar en marxa també ha tingut un efecte: s’han demanat més llicències que normalment, i moltes ja estan demanades.

Ens INFORMEN que l’Ajuntament es va comprometre a donar-nos la informació sobre les llicències sol·licitades. També volen crear una taula d’entitats durant l’any de moratòria, a la qual ens convidaran. Una assistent diu que de fet això és obligatori que ens ho donin a qualsevol si ho demanem particularment també. Però un altre assistent diu que de vegades es denega, que a ell li ha passat. La companya insisteix que t’ho han de donar.

Com que hem parlat de bastants detalls de les dues reunions, algú pregunta si entre Legal i Comunicació podrien fer un text escrit, sigui una nota de premsa, un breu informe o el que sigui, per deixar-ne constància. S’APROVA fer-lo de les coses que estiguin clares, potser no encara de les que segueixen en estudi.

Altres temes pendents:

A la reunió amb l’Ajuntament també va sortir el tema de l’enretirament de l’amiant i les branques. Ells diuen que és la propietat qui ha de donar el permís per entrar a la finca. Hi ha qui insisteix que l’Administració hauria de treure l’amiant sí o sí, en el sentit que és un tema de salut pública i que calen especialistes, per moure’l. Hi ha qui diu que si la propietat els deixa entrar, potser aprofitarà per tornar a demanar que tapiïn les cases…

Les branques també representen un perill, d’incendi etc., però hi veiem més opcions: treure-les nosaltres mateixos al carrer, que Parcs i Jardins les tregui amb una “pinça” des de fora sense entrar a la finca… D’altra banda, la comi Espai diu que un grup els va demanar si podien emportar-se una quantitat gran de branques i els van dir que sí. Els volen com a llenya, a canvi ajudarien a repartir pinassa per les zones malmeses.

Tot aquest tema es reprèn i es matisa més endavant, durant la intervenció de la nostra convidada d’avui.

Un assistent explica que hi ha qui s’ha ofert a prestar-nos una trituradora de material vegetal. Els de comi Espai s’entusiasmen, perquè facilitaria molt la feina de recobrir les zones malmeses del jardí. Ens recorden que el terra està molt malament i que és una feina URGENT.

D’altra banda, se’ns diu que l’Ajuntament ens va proposar que parlem amb els propietaris, diuen que seria bo per a la negociació, perquè cedeixen en coses, perquè vegin que no som uns “salvatges”… ES DECIDEIX no fer-ho, de moment.

Pel que fa al tema del Change.org, es comunica que ja hi ha el text definitiu i que es penjarà aquesta setmana.

L’informe d’Arquitectes Sense Fronteres sobre la seguretat de les casetes encarà no s’ha fet. Sí que s’està redactant ja el de l’arquitecte que la comi Espai va portar a les cases. Els ha dit que no serà un informe oficial amb les signatures etc., perquè per a això ho hauria hagut de demanar la propietat. També es fan així els informes d’ASF; això sí, amb la legitimitat que els dona la seva trajectòria en casos similars.

Roda de comissions i propostes d’accions:

La comissió Legal ja ha parlat abans, veure apartat ‘Temes prioritaris’.

La comissió de Campanya INFORMA que ha fet una segona reunió amb altres col·lectius i que han afegit un sisè punt a les exigències populars, referent als lloguers. Continua endavant la idea d’organitzar una reivindicació unitària contra l’especulació: hi seguiran treballant, faran més reunions, i s’han dividit en dos grups de treball. La previsió de data és finals de gener-principis de febrer.

La comissió d’Activitats parla de la Fira d’autoedició prevista per a aquest dissabte 22 desembre, d’11 a 17 h. Remarquen que, com ja s’ha dit, és urgent l’adequació del jardí, i demanen la col·laboració de tothom que pugui per atendre la barra del bar, així com per anar a buscar, el dia anterior, les taules que ens presten. El mateix dia al matí hi ha també prevista l’encartellada que va proposar Comunicació i que s’ha integrat en el programa de la Fira.

Ens INFORMEN que a la Fira hi participaran una vintena de col·lectius i artistes. I ens expliquen el programa: hi haurà un taller infantil sobre l’alzina, un espai poètic, un taller d’impressió tipogràfica, un altre d’estampació amb serigrafia (porteu samarretes i bosses on estampar!), així com DJs. A tots ens sembla una programació magnífica.

ES DECIDEIX quedar divendres a les 5 h, per anar a buscar les taules. Les cerveses també arribaran divendres. I dissabte, com que la Fira comença a les 11 h i a les 10 ja l’hauran de muntar els col·lectius i artistes, nosaltres quedem a les 9.

Cal acabar de concretar el repartiment de les activitats per la finca. L’espai poètic es podria muntar al jardí adjacent… La Comi Espai proposa moure la palmera a base palanques per arraconar-la i alliberar un terreny verge. Perquè cal tenir en compte que les zones de les cales es van reomplir de terra però estan toves…

Hi ha qui proposa ubicar les taules i les activitats més heavys a la zona encimentada on fem les assembles. També protegir bé el perímetre de l’alzina i tenir present el respecte de l’espai. Algú ofereix una segona trituradora de material vegetal, la podria portar avui mateix, perquè faci servei de cara a dissabte, cosa que es molt ben acollida. També hi ha qui proposa agafar fustots dels que hi ha al garatge per tapar les zones toves de terra. Un altre assistent diu de fer servir el patí del davant, el que dona a Encarnació, per a algun taller de la Fira.

Pel tema de la barra del bar, CAL ORGANITZAR TORNS, ja que estarà oberta durant 6 hores.

Les neveres per a la cervesa, sembla que arribaran divendres, potser una avui. La comi Espai avisa que la instal·lació elèctrica és precària i potser no podrà amb tot. Com que la birra és artesana i som a l’hivern, no és del tot problemàtica la cosa… Algú pregunta la quantitat: són 200 ampolles de 33 c (les que no es venguin no les hem de pagar al proveïdor). Finalment, ES DECIDEIX que no val la pena gastar energia a traslladar neveres i a patir per la instal·lació elèctrica, i que millor posem les cerveses en galledes amb gel i avall.

Pensant com organitzar en el temps la col·locació de les taules, la barra del bar etc. i l’habilitació del jardí, la comi Espai proposa que, com que divendres 21 hi haurà moguda a Barcelona i alguns d’ells no podran treballar gaire a la finca, es convoqui una jornada de treball demà dijous dia 20: moure la palmera, començar amb les trituradores, arreglar el terra… ES DECIDEIX QUE OK.

Una assistent diu que ella és de l’ANC, que tenen un vermut previst i que el podrien vincular amb la Fira de dissabte i aportar menjar. D’altres al·leguen raons per no fer-ho i NO QUEDA APROVAT. Perquè a més, el que està previst és oferir menjar per als artistes participants, no al públic visitant.

La de dissabte serà doncs una cita important i ES CONVIDA a tots els membres del col·lectiu a involucrar-s’hi.

Intervenció convidada:

Avui tenim amb nosaltres una arquitecta i activista contra l’especulació i la corrupció en la nostra ciutat. El primer que diu és que ha escoltat amb molt d’interès tota l’anàlisi que s’està fent des de Legal i que mirarà de col·laborar-hi.

Ens parla del “context”: diu que hi ha hagut altres lluites semblants a aquesta, però que l’Administració “no aprèn”. Que no hi ha manera que faci una bona revisió del catàleg, ni que posi al dia els instruments per a la protecció del patrimoni. Que estaria bé mirar d’aconseguir alguna cosa que arregli el panorama general, a part del cas concret. Per exemple, el tema del catàleg, mirar de moure’l entre les entitats interessades, i empènyer així l’Administració a actuar.

En segon lloc, opina que els nostres advocats, urbanistes etc. han de ser molt eficaços a l’hora d’establir les “possibilitats reals”. I que hem de vigilar perquè l’Administració de vegades simplement alenteix els temes, esperant que perdin interès en l’opinió pública. Perquè els interessos de la propietat privada no és cap secret que manen molt.

Ara bé, també diu que una comunitat ben activa implicada a defensar un bé pot empènyer l’Administració en una altra direcció. Que, de fet, una comunitat forta que reclama una bona gestió d’un bé comú i demostra que col·laborarà a tenir-ne cura és important fins i tot a nivell legal. Diu que òbviament se’n guanyen, de casos, per part de la ciutadania.

Del tema de la info sobre llicències, diu que és veritat el que deia un company que de vegades el funcionari de torn la denega, i diu que llavors s’ha d’anar allà amb un notari que prengui nota del que està passant.

Una assistent li pregunta quina influència pot tenir la proximitat de les eleccions municipals, i si ens pot afavorir o perjudicar. Ella diu que “tots els polítics voldran venir”, i suggereix que organitzem uns debats públics ben dissenyats, allà sota…

Diu que, sovint, la jugada és allunyar l’Administració dels ciutadans, però que nosaltres tenim tot el dret de collar-los perquè treballin pels interessos dels ciutadans, i que a més allà a dins hi ha molts treballadors que volen fer bé les coses…

Una altra assistent li pregunta si seria bona idea constituir-nos legalment com a associació. Ella diu que la forma no-legal, és més inclusiva, més fresca… Que la comissió Legal sí que ha de funcionar com un rellotge, plantar cara legalment potser…. Però que formar una associació no cal.

Reitera que mirem de no enfrontar-nos a l’Administració, sinó convèncer-la, perquè en última instància és la seva funció, protegir el bé comú i no la propietat privada.

Ella defensa que ha de ser Parcs i Jardins qui tregui la palmera i les branques, d’aquí… o bé treballadors de Parcs i Jardins motivats, en el seu dia de festa. Ens pregunta si hem parlat amb P&J i li diem de quines coses sí. També parlem que a les assemblees hi ha veïns que son treballadors d’allà, que poden ajudar en totes dues vies. A part de amb els treballadors, hauríem de parlar del tema amb el Districte també, diu. I ells amb la propietat.

En el cas de l’amiant, encara troba que és més clar ho ha de fer l’Administració.

Algú diu que el desencant amb l’Administració porta moltes vegades a no comptar amb ells i a l’autogestió dels temes, i que ell se sentia ara en aquest punt, però que és veritat que en aquest cas en què som un grup gros fent pressió , podem demanar coses com això de l’amiant o les branques.

Ella també ens diu que mirarà d’escriure un article periodístic sobre el tema i que nosaltres hem de fer tots els possibles per crear opinió favorable. Diu que hem de cuidar el relat.

En demana quins són els nostres objectius. Diu que hem de tenir ben estudiat el tema urbanístic i les possibilitats, i també proposar un pla d’usos realista en què la comunitat realment s’implicarà. També ens diu que demanar l’expropiació pot ser bo per al cas concret però no en general, com a precedent que s’estableix, i ens posa uns exemples relacionats amb Núñez y Navarro.

Més intervencions de comissions:

La comissió d’Espai ja ha intervingut abans en parlar de l’amiant i els branques, de l’adequació del jardí i la preparació de la Fira, etc. Ara prenen la paraula per dir-nos que tenen més o menys organitzades les permanències per Nadal, però que ens demanen “presència” de la resta dels membres del col·lectiu també durant aquests dies. ELS DIEM QUE OK.

A més, pregunten si hi ha gent amb coneixements de fusteria que pugui organitzar tallers de fabricació de portes i finestres. Ja es concretarà més.

En nom de la comissió de Patrimoni, avui no pren la paraula ningú.

La comissió de Comunicació explica que hi ha cartells nous per fer l’encartellada del dia 22, i també flyers. Són al web per a qui en vulgui imprimir. També hi ha 300 cartells ja impresos sobre paper de color, a la casa, i més paper de color per a qui en vulgui agafar i imprimir a sobre. Un assistent diu que per a l’encartellada es poden aprofitar els cartells antics també. A més, potser algunes botigues etc. no voldran involucrar-se amb el lema nou, el que demana l’expropiació.

Fa una estona, un membre de la comi Espais ha proposat fer un cartell informatiu gros per penjar a la porta de fora i que serveixi per informar la gent que passa. Podria ser una mena d’eix cronològic de les petites victòries. Comunicació diu que també es pot aprofitar el text de la nota de premsa del 14 de desembre, que explica el nostre posicionament actual i s’ha penjat al web. ACORDEN col·laborar des de totes dues bandes, en l‘elaboració del cartell.

La comissió Econòmica, també coneguda com “la del porquet” ?, explica que està formada per dues persones de la casa i una de fora, i que han establert que per a despreses de fins a 20 € no cal demanar permís, si són de 20 a 50 € cal parlar amb ells, i si són de més de 50 € es porta a l’assemblea. En aquests moments, tenim 275 € a la caixa. 

Es fixa la propera assemblea per a dijous 27 de desembre a les 19.00 h.