Inici a les 19.15 h i durada aproximada de dues hores amb assistència d’una trentena de persones. L’assemblea transcorre segons l’ordre del dia establert i anunciat prèviament:
PRÈVIA:
Reunió amb l’Ajuntament: L’Ajuntament ens ha avisat que dilluns 7 ens convocaran a una reunió probablement durant la mateixa setmana. En diversos moments de l’assemblea es comenten les reivindicacions que cal fer: la més prioritària, l’expropiació, seguida de la retirada de l’amiant i les branques.
Grup de WhatsApp: el dia 31 de desembre es va produir un creuament de missatges seguit d’un debat sobre el concepte de la violència, diferent per a uns i altres. Es comenta el silenci que es va produir després; hi ha qui el va veure sorprenent, hi ha qui el considera positiu. Hi ha qui ho justifica per la preferència a tenir els debats en persona, concretament en les assemblees.
DESENVOLUPAMENT DE L’ASSEMBLEA:
Patrimoni natural:
No hi ha cap membre de la comissió en el moment que es tracta aquest tema. Es reprèn el tema de la recollida de de les branques. Algú té el correu electrònic d’un directiu del servei d’arbrat. No sabem si ja s’han fet les gestions que va anunciar un company en l’assemblea anterior, però comentem la possibilitat d’enviar un mail com a col·lectiu i establir un termini de resposta passat el qual podríem emprendre accions de pressió subratllant la perillositat de tenir tantes branques a l’espai. Algú informa que al mateix barri tenim la seu de Parcs i Jardins, al carrer Torrent de l’Olla, i la caseta de Parcs i Jardins. Es valora la possibilitat d’anar-hi presencialment, primer a fer la petició de recollida de les branques i, si no és atesa, a fer pressió amb alguna acció.
Uns companys investigaran també la possibilitat de cremar les branques durant els Foguerons de Sa Pobla que se celebraran a finals de mes.
Es comenta el perímetre nou que s’ha posat al voltant de l’alzina.
Comissió d’espai:
La comissió d’espai treballa per dues vies: el jardí i la casa. Pel que fa a la segona, consideren bàsic netejar el garatge com a base per saber què hi ha i què falta per a la casa. Es demana als assistents que ajudin a retirar material quan acabi l’assemblea.
S’ha tornat a col·locar un dels puntals que s’havien tret. Aquesta setmana es farà la prova del guix.
La comissió proposa organitzar un taller de fusteria, però falta confirmar el professional disposat a fer-ho gratuïtament.
Informe d’Arquitectes Sense Fronteres: Una companya arquitecta explica que no ha tingut resposta de la persona que tenia el contacte d’ASF, que hagués estat la via més ràpida i segura per aconseguir l’informe. En conseqüència s’ha dirigit a ASF, on li han dit que en casos d’ocupacions l’informe només el poden fer a través dels Serveis Socials. S’ofereix a dirigir-se als serveis socials i a informar en la propera assemblea de si hi ha cap possibilitat real que ens atenguin com a col·lectiu. Uns altres companys intentaran contactar amb la persona esmentada. Finalment s’acorda que la via més ràpida serà posar-se en contacte amb l’Oficina d’Habitatge de Gràcia perquè confirmi si cal anar a través dels serveis socials.
Extintor: la comissió econòmica n’ha comprat un. La comissió d’espai li buscarà un lloc i ens informarà a tothom de la seva ubicació.
Activitats:
Una companya de la comissió d’activitats explica que, traient les activitats fixes com el vermut i el mindfulness, ara mateix no hi ha noves propostes d’activitats. I que les activitats tenen poca assistència (exceptuant la fira d’autoedició perquè va haver-hi convocatòries externes).
L’activitat més urgent que es proposa és organitzar un taller d’estampació per aprofitar la planxa amb el logotip de l’alzina que en l’assemblea anterior es va dir que tenim a la nostra disposició durant un temps limitat. Algú té un contacte possible per comprar bosses a bon preu. Es decideix que el taller es farà el diumenge 13 de gener, a l’hora del vermut de carmanyola.
Des de la comissió d’espai es proposa que la plataforma alzinera participi en la cavalcada popular d’espais autogestionats que es farà el proper dissabte 5 de gener, amb entitats com Ka la Kastanya, l’Ateneu Llibertari i diversos espais okupats del barri. Es proposa organitzar una venda de cerveses i de xocolata desfeta a la part del davant de la casa. No s’obrirà el jardí. També s’hi posarà una bústia de cartró per desar-hi cartes reivindicatives als Reis Mags i es llegirà un manifest que coincidirà amb alguns dels textos publicats anteriorment (change o nota de premsa). També s’aprofitarà per fer «encartellada». La parada de la cavalcada a l’Alzina es farà a partir de les 16.30 i durarà entre tres quarts d’hora i una hora.
Una companya proposa com a activitat fer formacions de diversos temes. Sembla que la idea coincideix força amb les xerrades que està organitzant la comissió de campanya i que es faran els divendres.
Comissió de comunicació:
Un company que assisteix per primer cop a l’assemblea expressa la seva opinió que troba a faltar més accions directes i individuals de cartes i queixes als polítics, com ell va fer els primers dies. Una altra companya abunda en la necessitat que se’ns vegi més al carrer. Es parla dels cartells: es comenta la dificultat i lentitud d’anar als diferents establiments a explicar i convèncer perquè posin els cartells i es demana als assistents que avui n’agafin per fer una distribució constant. Un company pregunta si el lema dels últims cartells es va decidir en assemblea (sí) i expressa i argumenta el seu desacord amb ells per la reclamació de l’expropiació.
La comissió de comunicació presenta a la comissió d’espai l’eix cronològic que s’havia acordat fer en una versió detallada i una més resumida, com a punt de partida per pintar un rètol informatiu en algun punt de la façana del davant, que un company proposa fer en forma de diferents globus de fites. Passa a la propera assemblea.
Comissió econòmica:
Com ja va quedar establert en una assemblea prèvia, hi ha els «comptes grans» i els «comptes petits», amb transparència garantida en la gestió d’ambdós.
Avui no pren la paraula ningú en nom de les comissions legal ni de patrimoni.