Acta de l’assemblea del dimecres 9 d’octubre de 2019 — Salvem l’alzina i les casetes de c/ Encarnació

L’assemblea comença sobre un quart de vuit amb l’assistència d’una quinzena de persones.

Intervenció al plenari del Consell del Districte 

El passat dimecres 2 d’octubre una representació de la plataforma va assistir al plenari del Consell del Districte, el primer de la nova legislatura. El govern presentava el punt C.1.3 per «informar favorablement la MPGM per a la implementació d’una escola bressol i d’inclusió en el Pla especial de patrimoni arquitectònic històric artístic de Barcelona, districte de Gràcia de les finques i casetes del carrer Encarnació, 13, 15 i 17 per iniciativa municipal». La nostra representant va llegir una declaració on reclamàvem 

  1. un procés participatiu per decidir sobre l’ús i gestió de l’espai 
  2. ús polivalent, sostenibilitat i respecte al patrimoni del projecte definitiu 
  3. habitatge social com a prioritat del districte i defensa de les okupacions com a lluita contra la gentrificació 
  4. mesures correctores i preventives de manteniment del sòl de l’alzina. 

La intervenció concloïa amb un al·legat a favor del jardí viu i el repartiment entre els consellers d’un comunicat amb fotos del jardí mort.

A continuació van parlar i votar els partits i el resultat va ser que el punt va quedar aprovat amb els vots a favor del govern (BeC i PSC) l’abstenció d’ERC, Junts per Catalunya, Ciutadans i Barcelona pel Canvi.

Trobareu el text de la intervenció completa aquí i el vídeo de la intervenció i el debat del plenari aquí (a partir del minut 1:21). 

En acabar el plenari, els consellers d’ERC ens van demanar una reunió amb la plataforma, que va tenir lloc a la Virreina el dia 7 d’octubre. Hi van assistir l’Olga Hiraldo i el Miquel Colomé.  

També en acabar el plenari, es va comentar a les representants de la plataforma que la votació a l’Ajuntament de Barcelona seria al novembre.

A continuació s’obre un torn de paraula d’opinions i reflexions sobre l’abstenció dels partits i les seves justificacions i sobre la necessitat o no de fer una ronda de partits i de demanar reunió amb el regidor del districte. Si la votació a l’Ajuntament és al novembre, tenim molt poc temps per pressionar els partits perquè votin favorablement (cal una majoria absoluta per aprovar una modificació del PGM). Hi ha qui pensa que no serveix per a res perquè el seu vot el decidiran independentment de les nostres explicacions. Finalment només queda acordada la reunió amb Esquerra.  

Línies de pressió per aconseguir l’equipament i el verd públic a l’alzina. I volem habitatge social al barri!

Enllaçant amb la preocupació que desperta la votació de novembre, parlem sobre la campanya que caldria engegar. Es proposa fer molt soroll seguint la idea d’Obriu la Porta creant nous cartells i repartint-los pel barri i trobant una frase que pressioni els partits per votar a favor i que la gent la faci seva. Algú qüestiona la utilitat dels cartells a les botigues; també es proposa vincular l’«encartellada» al primer aniversari. També es parla de fer un gir al missatge. Algú altre diu de vincular-ho amb una resposta al darrer article de L’Independent. S’acorda passar a -li a L’Independent la modificació del Pla.

S’acorda engegar una campanya intensiva des de Comunicació, que reuneixi d’una banda la informació de la situació actual; la importància de la votació al novembre i l’aniversari de l’entrada al jardí; la interrupció de la tala i l’enderrocament de les casetes; i una reivindicació clara dels objectius generals de la lluita que hem defensat des del principi:

  • la pressió immobiliària insoportable a conseqüència de l’especulació 
  • la situació d’emergència habitacional
  • la manca d’espais verds
  • el respecte pel patrimoni natural i arquitectònic 
  • l’autogestió d’espais públics per part dels qui vivim al barri.

Programa de mobilitzacions i activitats populars. 

Davant de la votació de novembre i del primer aniversari del moviment, s’acorda intensificar la periodicitat de les assemblees.

S’acorda programar la Festa de la Tardor el diumenge 20 d’octubre malgrat amb intenció de recordar i intensificar la nostra presència al barri.

Es dubta sobre el solapament d’activitats però finalment, per fer xarxa, s’acorda confirmar la visita L’Alzina va a Can Batlló: dissabte 26 d’octubre a les 10.30.

Extinction Rebellion ha demanat reunir-se amb la plataforma. 

Propera assemblea dimecres 16 d’octubre 19.00 h, sota l’alzina.