Després de la reunió amb els representants del consistori

La plataforma Salvem l’Alzina defineix els punts que considera innegociables per donar suport a la proposta de l’Ajuntament per a l’alzina i les casetes del carrer Encarnació

Després de la reunió mantinguda el passat 28 de setembre amb Eloi Badia, regidor de Medi Ambient, i altres representants de l’Ajuntament de Barcelona, la plataforma Salvem l’alzina i les casetes del carrer Encarnació es va reunir telemàticament en assemblea per compartir i comentar les propostes rebudes.
Primer, es van exposar les raons per les quals el projecte de l’Ajuntament ha variat i ara estudia fer-hi 15-17 habitatges dotacionals, respectant l’alzina i el jardí, que serà obert als veïns de Gràcia. Al col·lectiu se li proposa treballar conjuntament en el procés participatiu per decidir el projecte final, així com en la convocatòria i el concurs públic del mateix, en el seu seguiment i en la gestió del jardí quan s’hi pugui accedir, entre els punts més significatius.
Després, es va fer un recull dels punts que es consideren innegociables per donar suport al projecte de l’Ajuntament, que s’exposen a continuació:

— Ens refermem en la voluntat que l’espai de les casetes i de l’alzina sigui de propietat i d’ús públic.

— Estem d’acord que l’habitatge dotacional és una necessitat inqüestionable, tant en el conjunt de Barcelona com a Vila de Gràcia. Pero també pensem què és important respectar la volumetría dels edificis antics en el nou projecte, per tal de preservar l’arbre i el jardí.

— Defensem que, de seguida que l’espai sigui de propietat municipal, comenci la gestió veïnal del jardí.

— Considerem que la expropiació pactada de l’espai ha d’obrir un període en el qual s’han de produir:

  1. un procés participatiu, d’abast a tot el barri i impulsat també pel moviment veïnal, que defineixi el tipus de l’equipament que s’ha d’instal·lar a la planta baixa de l’edifici.
  2. l’elaboració, amb la participació del moviment veïnal, de les bases del concurs de projectes arquitectònics de l’edifici i el jardí.
  3. la presència en el jurat del concurs del moviment veïnal.

    — L’actual proposta de modificació del PGM ens suscita alguns dubtes i volem recordar que en els postulats de la plataforma és cabdal la preservació del valor patrimonial arquitectònic i urbà de les casetes i la protecció de l’alzina i el jardí.

    Així mateix, pensem que el document de la modificació ha d’incloure el cost de l’operació.

Salvem l’alzina i les casetes del carrer Encarnació
5-10-2020