ACTA ASSEMBLEA SALVEM L’ALZINA 15/7/2020

Comencem l’assemblea a les 19:15 h aprox. amb la participació d’unes vint-i-cinc persones, després de salutacions vàries amb mascaretes i d’establir la distància prudencial. 

Es recorda que ja no es facilita les assemblees i simplement repassem els punts proposats en l’O.D. i ens automoderem. 

A la demanda d’informació a l’Ajuntament que ha fet un membre, aquest informa que se’ns donen llargues fins al setembre. La noticia desagrada, ja que ens reunions prèvies es va parlar de crear una taula de negociacions amb participació diversa, però no s’ha convocat mai. 

Davant els dubtes que sorgeixen, es valora que caldria rellegir les al·legacions fetes (ja fa un any) per a tenir clar cap a on anem. 

Debatem sobre fins a quin punt ens està bé o no l’estat d’abandó en el que estan les finques i els diferents neguits en referència a la taula en qüestió.

Compartim la necessitat de reprendre, com a mínim, la presència i cura de l’espai exterior, en accions de petit format. 

Sobre les jornades en les que es va treballar abans del confinament, es recorda que s’han convertit en les #ConversesSotalAlzina en línia, l’última de les quals ja es va fer presencial i de les que queda una segona part (pròximament).

Es comenta que, tenint en compte que la modificació no serà al setembre mateix, és molt probable que ens n’anem a finals d’any o fins i tot a principis del 2021, malgrat sembla que l’Ajuntament hi està treballant amb ERC, igualment serà un procés llarg entre l’aprovació, la compra/ expropiació i les obres, així que valdria la pena tenir clar com ens posicionem al respecte, si de forma passiva o proactiva. 

Un company proposa recuperar l’informe del Dr. Árbol, a part de la fitxa del patrimoni arquitectònic, com també potser valorar la possibilitat d’implicar-hi un tècnic extern per tal que avali la proposta. 

Parlem sobre l’estat salvatge del jardí, que ens fascina i preocupa a part iguals, ja que no sabem quin serà el moment oportú per a reprendre’n la cura, assumint la gestió popular que reclamem des del principi, i evitar-ne així la degradació en la que el tancament l’ha sumit.  

La situació actual amb la Covid-19 ha posat encara més en relleu la importància de disposar de zones verdes obertes al públic, la necessitat d’espais de vida i salut com el nostre, i és quelcom a revaloritzar.

S’esmenta també que seria un bon moment per a recuperar la idea de la pacificació de Manrique.

Pel que fa a les casetes, preocupa l’estat de ruïna en el que es troben i, com comenta un company, que això, juntament amb la destrucció repetida d’elements patrimonials i el desallotjament veïnal, sembla que es doni més validesa a l’operació especulativa i gentrificadora que al nostre projecte.

Compartim visions per a tots els gustos, pessimistes i optimistes al respecte.

Es proposa fer una trobada semi lúdica per a reagrupar-nos, en el marc de les festes del barri, i poder comentar dubtes in situ sobre les al·legacions (que estan penjades a la web, aquí), de cara a setembre.

A part que estaria bé actualitzar la cronologia o substituir-la per algun text-resum de l’estat actual del tema, es planteja inscriure’ns als carrers guarnits i fer una empaperada de les façanes com en una campanya anterior, quelcom gran i fàcilment visible per als vianants. 

Pel que fa la nova campanya de comunicació, es comenta que estaria bé buscar un eslògan punyent, però alhora encara queden 300 cartells d’una anterior, i acordem actualitzar-los afegint-hi un “JA” d’alguna manera i així reforçar la urgència de desencallar la situació. 

Es valora també convocar una assemblea oberta especial en el marc de la celebració de les festes, amb prèvia coordinació a l’Ateneu Rosa de Foc (data a concretar), paral·lelament a la resta de gestions. 

Una companya membre del col·lectiu Barcelona no està en venda ens convida a unir-nos a la manifestació per a una ciutat no massificada que es convoca aquest dissabte dia 18 a les 18:30h a l’aparcament del Park Güell,  Acceptem la invitació i ens comprometem a fer-ne difusió per les nostres xarxes.

Per acabar, s’acorda posar dates a les accions previstes i el calendari queda així:

  • Divendres 14 d’agost: empaperada general
  • Diumenge 16 d’agost: arrossada popular
  • Dimecres 19 d’agost (a confirmar): 2a part de les xerrada sobre habitatge amb els Sindicats (de llogateres i d’habitatge de Gràcia).

La propera assemblea queda prevista pel dimecres 29 de juliol, de nou, sota l’alzina.

Gràcies a totes les assistents.